Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Καταγγελία πολίτη με κινητικά προβλήματα για μη προσπελασιμότητα στον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης


Λάβαμε με επιστολή την δημοσίευση στο περιοδικό «Αναπηρία Τώρα» και την αναδημοσιεύουμε αυτούσια.

Από τον παλιό ψηφιακό φίλο Σπύρο Ζ. μου ήρθε αυτό το e-mail και θεώρησα χρήσιμο να δημοσιευθεί. Το e-mail είναι μια απελπισμένη διαμαρτυρία για τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Ο Σπύρος είναι πολύ επιεικής στους χαρακτηρισμούς του. Η κατάσταση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης είναι ακόμη χειρότερη, και προσωπικά εγώ έχω περάσει ακόμη χειρότερες περιπέτειες, τόσο με το απροσπέλαστο του σταθμού όσο και με την επιθετική αδιαφορία κάποιων ανάγωγων σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που μολονότι είναι μια τραγική μειοψηφία, κάνουν τόση φασαρία που ο επισκέπτης νομίζει πως έχει κατέβει σε άλλο κράτος. Διαβάστε το e-mail του Σπύρου:
Ως γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ξέρω πολύ καλά πως η προσπελασιμότητα του σιδηροδρομικού σταθμού δεν είναι ευθύνη του δημάρχου. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για τον σιδηροδρομικό σταθμό και για την προσπελασιμότητά του.
Είναι ωστόσο αμαρτία το τρένο, μολονότι είναι το πιο προσπελάσιμο μέσο μαζικών μεταφορών, να καθίσταται απροσπέλαστο εξαιτίας της συσσωρευμένης ανοησίας κάποιων ανεύθυνων και ανάγωγων. Η Θεσσαλονίκη είναι μόνο το πιο ακραίο παράδειγμα σιδηροδρομικού σταθμού. Και οι άλλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι απροσπέλαστοι στους χειριστές αναπηρικών καθισμάτων και όπως όλα δείχνουν εν έτη 2011 δύσκολα θα αποκατασταθεί η προσπελασιμότητα όταν ο ΟΣΕ είναι πνιγμένος στα ελλείμματα και στα χρέη.


Αγαπητέ Νίκο,

Σου γράφω αυτό το ραβασάκι ως Θεσσαλονικέως και εκπροσώπου της πόλεως, διότι δεν μπορώ να στείλω ηλ. επιστολή στον Δήμαρχο, δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρ’ότι υπόσχονται εκεί ότι, αν εγγραφείς, δηλαδή αν καταχωρίσεις όλα σου τα στοιχεία, περιλαμβανομένου ΑΦΜ (!) και αριθμού ταυτότητος, κττ, θα σου δοθεί η δυνατότης επικοινωνίας με τις “Ὑπηρεσίες”. Λοιπόν, δεν έγινε τούτο δυνατόν, και γι’ αυτό τα λέω σε σένα με την ελπίδα ότι ίσως τα πληροφορηθεί και η νύφη και η πεθερά, του Θερμαϊκού…

Ανέβηκα λοιπόν προ ημερών στη Θεσσαλονίκη με το τραίνο, όπως παλιά, προ τριακονταετίας και βάλε, που ήμανε φοιτητής. Τί έχει αλλάξει στο σταθμό; Τα μαγαζιά είναι περισσότερα. Αλλά ο σταθμός ελάχιστα έχει αλλάξει!

Δηλαδή έχουν προσθέσει στις πλατφόρμες δυο κουβούκλια ασανσέρ, αλλά ασανσέρ δεν υπάρχουν!

Για μένα αυτό έχει σημασία, διότι, όπως γνωρίζεις, κινούμαι πλέον με το αναπηρικό μου καρότσι.

Όταν κατέβηκα από τον προαστιακό, εκ Λαρίσης ορμώμενος, δεν βρήκα βοήθεια από κανένα, και ίσως δεν χρειαζόμουν, αν η πλατφόρμα ήταν σωστά κατασκευασμένη και όχι πολύ κατηφορική/ανηφορική στο σημείο που η πλατφόρμα του προαστιακού γίνεται πλατφόρμα των άλλων τραίνων. Αλλά εκεί κάποιος συνταξιδιώτης με βοήθησε να προχωρήσω, και έφθασα στο κουβούκλιο του ασανσέρ, επίεσα το κομβίον και περίμενα…

…και περίμενα, αλλά δεν ερχόταν!

Έψαξα με το βλέμμα γύρω για βοήθεια, αλλά κανένα βλέμμα δεν συνάντησα, οι άνθρωποι απέναντι, στις άλλες πλατφόρμες δεν με είδαν ή δεν ήθελαν να με δουν. Έψαξα κάποιον με στολή σιδηροδρομικιά, είδα κάποιους απέναντι που μου φάνηκαν σιδηροδρομικοί χωρίς να είναι και σίγουρο, συζητούσαν κάτι διασκεδαστικό γελώντας, τελικά είδα έναν με πηλίκιο που είχε κόκκινη ταινία γύρω, και έβαλα φωνή μεγάλη, διότι δεν φαινόταν ν’ακούει ή να καταλαβαίνει, εζἠτησα βοήθεια, πώς να βγώ από εκεί που ήμουν αποκλεισμένος…

Σκηνές αμηχανίας. Του είπα ότι το ασανσέρ δεν λειτουργεί και ζήτησα να φωνάξει τον τεχνίτη να το φτιάξει. Περίμενα και άλλο.

Μισή ώρα;

Έβαλα άγριες φωνές απελπισίας, ήλθε τελικά κάποιος και με πληροφόρησε ότι το ασανσέρ δεν λειτουργεί, διότι δεν το έχουν εγκαταστήσει. Μα τότε πώς θα βγω έξω; Με έπιασε κάτι σαν κλειστοφοβία.

Και τότε κατάλαβα ότι οι σιδηροδρομικοί απέναντι που διασκέδαζαν με κάτι, με μένα γελούσαν, με την άφελειά μου, που περίμενα ένα ασανσέρ που δεν υπάρχει!

Υπάρχει προσωπικό, πολύ, αλλά δεν έχουν κάτι να κάνουν και διασκεδάζουν με τους αφελείς επιβάτες, σαν εμένα.

Ο άνθρωπος που ήλθε επί τέλους κοντά, προσπάθησε να μου εξηγήσει, να μου δικαιολογήσει την κατάσταση, να μου βρεί τελικά διέξοδο από την παγίδα που είχα εμπλακεί.

Με πήγε γύρω-γύρω από τον σταθμό και περάσαμε απέναντι εκεί που η όχθη ήταν βατή για το καρότσι, κατόπιν κατεβήκαμε την πλαγιά και βρεθήκαμε πίσω από μια μυστική ιδιωτική δίοδο και, τελικά μέσα στο σταθμό!

Του υποσχέθηκα ότι θα κάνω μιαν αναφορά πρώτα στο δήμαρχο και δεύτερον στον ΟΣΕ, και εζήτησα να κάνει κι εκείνος αναφορά στους ανωτέρους του.

Τώρα θα μου πης, γιατί στο δήμαρχο αυτή η αναφορά; Γιατί νομίζω ότι αυτό το θέμα αφορά την πόλη πριν από όλους. Δεν είναι δυνατόν ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης να έχει τέτοια χάλια, διότι η πόλη προσβάλλεται και διασύρεται: Είναι η οικτρή πρώτη εικόνα που σε παίρνει από τα μούτρα!

Μακάρι να βρω κουράγιο να ξαναγράψω στον ΟΣΕ για τα γενικότερα χάλια των σταθμών που πέρασα, για τα μηχανήματα που δεν λειτουργούν, για τους υπαλλήλους που αλλού λείπουν και αλλού περισσεύουν, άπραγοι…

Αλλά ας ξεκινήσει αυτό! Δεν είναι δυνατόν να μένει ένα κουβούκλιο ανελκυστήρα άδειο από τον θάλαμό του, διότι κάποιοι υπάλληλοι φάγανε τα λεφτά και δεν εξοφλήθηκε ο εργολάβος, που δεν παραδίδει το θάλαμο!

Αυτή δε η εκκρεμμότης να διαρκεί ήδη πολλούς μήνες, όπως μου είπαν οι υπάλληλοι!

Παρακαλώ λοιπόν να κάνει ο κ. Δήμαρχος μια βόλτα ώς το σταθμό, να τον επιθεωρήσει, και να αναλάβει την αποκατάσταση της εικόνας της πόλεως!

Σε χαιρετώ με αγάπη,

Σπύρος Ζ.

Πτυχιούχος της ΝΟΕ του ΑΠΘ
τ. δικηγόρος Αθηνών

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, http://www.disabled.gr, Μάρτιος 2011.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Κοινωνικός σιδηρόδρομος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Ελευθεροτυπία, Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
 
Οποιος έχει ταξιδέψει με τραίνο, έχει όντως ταξιδέψει!

Διότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παιδαγωγείται, απολαμβάνει τη βραδύτητα, τη συνύπαρξη, το περιβάλλον, άλλως μυείται στην ομορφιά και την επικοινωνία, στα μέγιστα των ανθρώπων δηλαδή. Αυτά, όμως, μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες του υπουργείου Μεταφορών. Ενώ παγκοσμίως ο σιδηρόδρομος αναδεικνύεται κορυφαίο μεταφορικό μέσο, στην Ελλάδα απαξιώνεται με ευθύνη του κράτους, παρακαλώ. Ενώ παντού κατασκευάζονται νέες σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές τραίνων μεγάλης ταχύτητας, καθώς και αστικών και προαστιακών σιδηροδρόμων και τραμ και βελτιώνονται και ανακαινίζονται οι υπάρχουσες περιφερειακές γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση καταργεί τον σιδηρόδρομο, διατηρώντας για τα προσχήματα μόνο τη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη!

Πρόκειται για εθνικό έγκλημα, λένε οι φίλοι του σιδηροδρόμου. Με πρόσχημα το έλλειμμα του ΟΣΕ, η κυβέρνηση τιμωρεί την κοινωνία, στερώντας απ' αυτήν το κοινωνικό αγαθό της μετακίνησής της με τραίνο. Ομως τα ελλείμματα του ΟΣΕ είναι πρωτίστως πολιτικά και κατόπιν οικονομικά. Δεν αφορούν τον οργανισμό, αλλά το ίδιο το κράτος, που με την πολιτική του, τις τελευταίες δεκαετίες, ευνόησε το αυτοκίνητο και το εργολαβικό λόμπι, δείχνοντας χαρακτηριστική ασυνέπεια στις υποχρεώσεις χρηματοδότησης που είχε προς τον ΟΣΕ. Με την πρακτική αυτή ο «τζαμπατζής» Ρέππας οδηγεί σε συγκοινωνιακή απομόνωση και στα δόντια των οδικών μονοπωλίων μεγάλες περιοχές και χιλιάδες κατοίκους της χώρας.

Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ο κύριος υπουργός για τα οφέλη που προκύπτουν από τον σιδηρόδρομο: μεταφορές αγαθών και ανθρώπων με χαμηλό κόστος· βελτίωση συνθηκών διάθεσης της αγροτικής παραγωγής· βελτίωση επίσης συνθηκών ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της απείρου φυσικού κάλλους ελληνικής περιφέρειας. Ξεχνά επίσης, ή δεν θέλησε ποτέ του να μάθει, ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί πολύτιμη εναλλακτική διέξοδο απέναντι στα ακριβά καύσιμα, τα άπειρα διόδια και, βεβαίως, τα μειωμένα εισοδήματα. Επιπλέον δεν καταλαβαίνει ότι το τραίνο παρέχει ασφάλεια στον ταξιδιώτη, άνεση, ταχύτητα, ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι, ευνοεί τον εκκοινωνισμό (γνωριμίες κ.λπ.), ενώ διατρέχει τόσο όμορφες φυσικές περιοχές και, τέλος, είναι το λιγότερο ευάλωτο σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς «ο σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της...». Ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας τονίζει: «Ο σιδηρόδρομος, ως κοινωνικό αγαθό, είναι ο πυλώνας της βιώσιμης κινητικότητας... ευκαιρία για ήπια και οργανωμένη πολεοδομική - χωροταξική - κοινωνική και οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση», καλεί δε τις αιρετές αρχές των Περιφερειών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μη συρρικνωθεί (αφανισθεί) το οικολογικότερο και ομορφότερο μέσο μαζικής συγκοινωνίας. Είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη υπάρχουν ενεργοί πολίτες, που αντιστέκονται στην κυβερνητική αυθαιρεσία. Στις 25 Φεβρουαρίου η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηροδρόμου (Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων Αθηνών, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Δυτ. Στερεάς, Φλώρινας) διοργάνωσε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στο τέλος της οποίας αποφασίστηκε το εξής:

Στις αρχές Απριλίου, και αφού πριν συγκροτήθηκε Πανελλαδικό Δίκτυο, θα διοργανωθεί εβδομάδα κοινωνικής υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, με στόχο την αποτροπή διάλυσης και πώλησης του ελληνικού σιδηροδρόμου, καθώς και τη διατήρηση ή επέκτασή του ως αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού αγαθού. Αυτό θα γίνει και σε όλη την Ελλάδα! Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν σ' αυτούς που αποφασίζουν με την κοινωνία απούσα απ' όλα αυτά που την αφορούν. Αποφασίζουν λέγοντας, εννοούμε ότι ικανοποιούν τα αιτήματα των οικονομικών, κεφαλαιοκρατικών οργανώσεων-αφεντικών τους. Τα μέσα μεταφοράς στα χέρια της κοινωνίας, όπως λέει η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηδροδρόμου...

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3 Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 19/03/2011 η πορεία στην Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση του σιδηρόδρομου και των κοινωνικών αγαθών γενικότερα. Με την συμμετοχή τους, περίπου 500 πολίτες από Έδεσσα, Φλώρινα, Άρνισσα, Νάουσα, Κοζάνη, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Βέροια, Αλεξάνδρεια και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρήθηκαν για την σιδηροδρομική απομόνωση που επιβάλλεται Φλώρινα, Άρνισσα και Κοζάνη, για την διακοπή και περικοπή των δρομολογίων σε άλλες περιοχές και γενικότερα για την απερίσκεπτη, κοινωνικά ανεύθυνη και μηδενιστική στοχοποίηση, την απαξίωση και τελικά την υποβάθμιση του σιδηροδρόμου σε όλη τη χώρα. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τον διπλασιασμό των εισιτηρίων τόσο στα τραίνα όσο και στις αστικές συγκοινωνίες, και απαίτησαν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του σιδηροδρόμου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, του οδικού δικτύου μέσω της κατάργησης των διοδίων, της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας, του νερού και των κοινωνικών αγαθών εν γένει. Η πορεία ήταν νεανική, ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη με πολύ παλμό και ενθουσιασμό, με συνεχόμενα συνθήματα και πολλά πανό από τις συλλογικότητες και τους πολίτες που συμμετείχαν. Ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης  και τερμάτισε στο κέντρο της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα της κινητοποίησης ήταν: προσυγκέντρωση στην πλατεία Τημενιδών στην Έδεσσα στις 10:00 το πρωί όπου συγκεντρώθηκαν πολίτες από Έδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Κοζάνη και Σκύδρα οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία (περίπου 100 άτομα) από το κέντρο της πόλης μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου επιβιβάστηκαν στο τρένο στις 11:30 και πραγματοποίησαν σιδηροδρομική πορεία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, στις στάσεις του τρένου στους σταθμούς Νάουσα, Βέροια, Πλατύ επιβιβάστηκαν κάτοικοι της Νάουσας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. 
Στο σταθμό της Θεσσαλονίκης τους υποδέχτηκαν πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και της Άρνισσας, καθώς και εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Στον χώρο του σταθμού, όπου είχε στηθεί μικροφωνική, απαγγέλθηκαν χαιρετισμοί και έγιναν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία που, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα με παλμό και ενθουσιασμό, πορεύτηκε μέχρι το κέντρο της πόλης. Μετά το πέρας της πορείας, αρκετός κόσμος από την πορεία συνενώθηκε με το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε την πορεία. Επίσης ακολούθησαν δράσεις με καταλήψεις αστικών λεωφορείων από τους ''Επιβάτες Θεσσαλονίκης'', απαιτώντας να πάρει πίσω τις αυξήσεις των εισιτηρίων ο ΟΑΣΘ και έγιναν μετακινήσεις χωρίς ακύρωση εισιτηρίων. Τέλος, μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών για το σιδηροδρομικό δίκτυο ν. Πέλλας, της Κίνησης φίλων του τραίνου Φλώρινας και της Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την κοινωνική υπεράσπιση του σιδηροδρόμου συναντηθήκαμε στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία «Μικρόπολις» όπου ήπιαμε καφέ και σε χαλαρή ατμόσφαιρα συζητήσαμε εκτενέστερα το ζήτημα του σιδηροδρόμου και των επόμενων γύρω από αυτό κινητοποιήσεων.

Φωτογραφίες:














Στην κινητοποίηση τους Σαββάτου 19/3/2011 συνυπέγραψαν, κάλεσαν και συμμετείχαν οι εξής συλλογικότητες:

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ)
- ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΡΕΝΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
- ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
- ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΕΔΕΣΣΑΣ)
- ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
- Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜ.
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ"
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΒΕΡΟΙΑΣ
- ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
- ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΑΚΡΙΒΕΙΑ STOP ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΡΩΤΟΒ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
- HASTA LA VICTORIA SIEMPRE
- ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
- ΚΕΕΡΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
- ΚΕΕΡΦΑ ΠΕΛΛΑΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
- ΚΕΕΡΦΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία "Μικρόπολις" την Τρίτη 15/3 ώρα 19.00 και συμμετείχε κόσμος από Φλώρινα, Νάουσα, Σκύδρα και Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή των εργαζομένων (σιδηροδρομικών & μηχανοδηγών) ήταν θερμή με πολλές δυναμικές και συγκινητικές τοποθετήσεις. Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και αξιοποιήσιμα στοιχεία. Δεσμευτήκαμε να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Σαββάτου και στην εβδομάδα σιδηροδρόμων στις αρχές Απρίλη. Επίσης μαζέψαμε μιά αρκετά μεγάλη λίστα επαφών με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να δράσουν υπέρ του σιδηροδρόμου και του κοινωνικού του χαρακτήρα. Από αρκετούς συμμετέχοντες εκφράστηκε η πηγαία θέση πως δεν αρκεί απλά να επαναφέρουμε κάποιες καταργημένες σιδηροδρομικές συνδέσεις αν αυτές δεν συνοδεύονται και από ένα εισητήριο που θα κάνει κοινωνικά προσβάσιμο και ανταγωνιστικό το σιδηρόδρομο απέναντι στο "λάστιχο".



ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ - ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η συγκέντρωση του Σαββάτου 19/3 στο Ν.Σ. Σταθμό Θεσ/νίκης αφορά τους κατοίκους Θεσ/νίκης. Οι κάτοικοι των περιοχών Δ. Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας στην πλατεία Τημενιδών της Έδεσσας από όπου θα πορευτούν στο σιδηροδρομικό σταθμό της έδεσσας και θα αναχωρήσουν με σιδηροδρομική πορεία για Θεσ/νίκη. Όσοι είμαστε απο Θεσ/νίκη θα τους υποδεχθούμε με συγκέντρωση στο Ν.Σ. Σταθμό στις 12.30. 



Τη δράση του Σαββάτου συνδιοργανώνουν - καλούν οι:


Ø  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Ø  ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΡΕΝΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ø  ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
Ø  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
Ø  ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Ø  ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ø  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ø  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ø  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Ø  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ‘’ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’’
Ø  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ‘’ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ’’
Ø  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ø  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ø  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ø  ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Ø  ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ø  ΑΚΡΙΒΕΙΑ STOP ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ø  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Ø  HASTA LA VICTORIA SIEMPRE
Ø  ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ –ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
Ø  ΚΕΕΡΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ( ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ & ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
Ø  ΚΕΕΡΦΑ ΠΕΛΛΑΣ ( ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ & ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
Ø  ΚΕΕΡΦΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ & ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Καταστροφή, εγκατάλειψη και λεηλασία της μετρικής γραμμής Κιάτου – Πάτρας


 φωτογραφία «N.Κ.»

Αναγνώστες μας έστειλαν αποκαλυπτικές φωτογραφίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις και τη μετρική γραμμή Κιάτο – Πάτρα. Όπως είναι γνωστό, η κυκλοφορία σε αυτή τη γραμμή έχει διακοπεί επ’ αόριστον… Αυτή η γραμμή είχε την ατυχία να έχει χαραχτεί πριν 120 και πλέον χρόνια, εκεί που σήμερα κατασκευάζεται ο νέος ιδιωτικός «υπεραυτοκινητόδρομος, Ολυμπία Οδός» και η νέα ΣΓΥΤ (σύγχρονη διπλή διεθνούς εύρους γραμμή υψηλών ταχυτήτων) του ΟΣΕ. Οι συμβάσεις για την κατασκευή της ΣΓΥΤ και του αυτοκινητόδρομου προέβλεπαν την ταυτόχρονη λειτουργία της υφιστάμενης μετρικής γραμμής, καθώς και την υποχρέωση των αναδόχων για αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς και για υιοθέτηση πιθανών παραλλαγών για την χωροθέτηση και των τριών συγκοινωνιακών διαδρόμων.

φωτογραφία «N.B.» 

Αυτή τη στιγμή όμως ενώ τα έργα του αυτοκινητοδρόμου προχωρούν, της ΣΓΥΤ έχουν σχεδόν παγώσει και η μετρική γραμμή έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία χάριν των εργασιών στους άλλους δυο διαδρόμους. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει καταργηθεί και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διενεργεί δρομολόγια με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα – Πάτρα. Όπως έχουμε δει, πληροφορηθεί και μπορείτε να διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, η μετρική γραμμή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. 


φωτογραφίες «N.Κ.» 

Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει «τι μέλλει γενέσθαι» και αν ποτέ πρόκειται να αποκατασταθούν οι ζημιές ή να ολοκληρωθούν τα έργα στο νέο σιδηροδρομικό διάδρομο, ο οποίος, για άγνωστους λόγους, δεν προχωρά, ενώ οι εργολάβοι της Ολυμπίας Οδού είναι σαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να θαφτεί κυριολεκτικά η γραμμή. Περιουσία του σιδηροδρόμου (δική μας δηλαδή) έχει καταπατηθεί, καταστραφεί και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να λεηλατείται ολοκληρωτικά. 

 φωτογραφία «N.B.»  

Όπως μπορείτε να δείτε, η καλωδίωση έχει ήδη λεηλατηθεί πέρα για πέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλώδια φέρουν ημερομηνία 2001… Ο ΣΣ Ξυλοκάστρου έχει καταστραφεί και λεηλατηθεί εντελώς και είναι σίγουρο ότι δεν είναι ο μόνος... Σε αυτόν υπάρχει ακόμα η ανακοίνωση με την οποία ο ΟΣΕ κατάργησε τη γραμμή εν μια νυκτί, κάνοντας λόγο για «προσωρινή ενόχληση» λόγω έργων από το 2009. 



φωτογραφίες «N.B.»

 Αλήθεια, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από τον οργανισμό, το υπουργείο συγκοινωνιών, από την κυβέρνηση κλπ, ο οποίος μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την κατάσταση; 

> Υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να εξηγήσει με ποια μέτρα και σταθμά αποφασίστηκε να καταργηθεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία, ενώ η κίνηση των αυτοκινήτων στην υφιστάμενη «εθνική οδό» διενεργείται κανονικά έστω και με παραλλαγές και ρυθμίσεις;

> Μπορεί κανείς να κατονομάσει τους υπεύθυνους για αυτές τις αποφάσεις και άρα για όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση;

> Αυτά όλα δεν συνιστούν μέγα σκάνδαλο και εξαπάτηση;

> Ποιός εγγυάται πως αυτό δεν θα επαναληφθεί με όλες τις γραμμές των δρομολογίων που πρόσφατα διεκόπησαν;

> Αν οι διακοπές δρομολογίων γίνονται για λόγους «εξυγίανσης & εξοικονόμησης», έχουν ληφθεί υπόψη τα κόστη επισκευών και  επαναφοράς;

Δοκιμή ποδηλατοδραιζίνας

Πολλές σιδ. γραμμές είναι στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή για να αλλάξουν χρήση και να γίνουν ποδηλατόδρομοι. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας χωρίς να σκεφτούν έστω και λίγο θεωρούν σαν φυσικό την κατάργηση των γραμμών και το ξήλωμα τους για να γίνουν ποδηλατόδρομοι. Θέλουν δηλαδή να καταργηθούν συγκοινωνιακοί διάδρομοι του πιο ασφαλούς και οικολογικού μέσου μεταφοράς για να μπορούν κάποιοι να απολαμβάνουν δραστηριότητες αναψυχής… Αλήθεια γιατί δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα καμία άποψη ή ιδέα για την μετατροπή ενός δρόμου σε ποδηλατόδρομο; Εμείς απλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως κάτι τέτοιο θα είναι εγκληματικό σε μία εποχή που ο σιδηρόδρομος αποτελεί ανάγκη. Εναλλακτικές λύσεις φυσικά και υπάρχουν και θα ήταν πολύ πιο σοφό να τις αναζητούν κάποιοι πριν αποφασίσουν να επιτεθούν εναντίων του πιο ανυπεράσπιστου (κατά την γνώμη τους) μέσου. Σας παρουσιάζουμε ένα video του χρήστη  "kserraos" με την δοκιμή μιας ποδηλατοδραιζίνας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση. Η ποδηλατοδραιζίνα βασίζεται σε δύο συμβατικά ποδήλατα, κινείται πάνω σε σιδηροδρομική γραμμή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα έως δύο άτομα. Ας σκεφτούν μερικοί επιτέλους!






Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καταγγελία της Amnizia

Σε μια οικονομικά κρίσιμη εποχή για τη χώρα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 3891/32010 περί εξυγίανσης του ΟΣΕ, αποφασίζουν μαζική αναστολή τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, χωρίς προηγουμένως στα πλαίσια των διαδικασιών διαφάνειας της διαχείρισης κρατικών πόρων (opengov, diavgeia), να έχουν ενημερώσει το λαό της χώρας και ειδικότερα των περιοχών που πλήττονται από την κατάργηση της σιδηροδρομικής μεταφοράς με ακριβή στοιχεία όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των καταργηθέντων δρομολογίων.

Συγκεκριμένα:

Με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατόπιν απόφασης της αναστέλλεται η λειτουργία των εξής γραμμών:

• Ολόκληρης της Πελοποννήσου, πλην προαστιακού Πατρών, οδοντωτού σιδηροδρόμου και τοπικών Πύργου – Ολυμπίας – Κατακώλλου.

• Της γραμμής Έδεσσας – Φλώρινας

• Των δύο εκ των συνολικά τεσσάρων δρομολογίων Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και ειδικά των απευθείας συνδεομένων με την Αθήνα

• Των τοπικών δρομολογίων Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας

• Των συνδέσεων Εξωτερικού



Ειδικότερα:

Σε εφαρμογή ενός προσφάτως εγκριθέντος Επιχειρησιακού Σχεδίου, κατ’ απαίτηση του ως άνω νόμου, το οποίο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ συνεχίζοντας την πολιτική απαξίωσης του σιδηροδρόμου ως μέσο μεταφοράς, προχωρούν από κοινού με ακαριαίες ενέργειες στην αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων του δικτύου, χωρίς προηγουμένως να τεκμαίρεται το εν λόγω επιχείρημα, πράξη που αντιβαίνει σε κάθε συνήθεια και πρακτική για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και χωρών που βρίσκονται στην ίδια ή δυσμενέστερη οικονομικά κατάσταση της Ελλάδας.

Επίσης το όλο εγχείρημα φρονούμε ότι χρήζει ενδελεχούς νομικής διερεύνησης, με σκοπό την απόδοση ευθυνών για απιστία κατά του δημοσίου για τους εξής λόγους:



1. Η περιστολή δραστηριοτήτων δεν αποτελεί ενέργεια εξορθολογισμού της παραγωγής από την οποία παράγεται το έλλειμμα. Αντιθέτως αποτελεί πράξη ανευθυνότητας που δεν καταδεικνύει επιστημονικό υπόβαθρο.

2. Δεν αποτελεί επιστημονική δεοντολογία, η μελέτη ενός και μόνο σεναρίου που επιβάλλει αναστολή δραστηριοτήτων. Δεν έχει προηγηθεί ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος (επιβατικά δρομολόγια) και δεν έχουν προταθεί λύσεις μείωσης του κόστους παραγωγής του.

3. Στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση στη σύναξη της μελέτης (Επιχ. Σχέδιο) θεωρούνται (μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις κόστους εργασίας) ως παρωχημένα και έχουν οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

4. Ταυτόχρονα έχουν αγνοηθεί εσωτερικές αναλύσεις στελεχών με πολυετή εμπειρία στο σιδηροδρομικό αντικείμενο, που αποδεικνύουν ότι με εξορθολογισμό των παραγωγικών διαδικασιών, επιτυγχάνεται μικρότερη περιστολή επιβατικού έργου.

5. Δεν αναλύεται κοστολογικά και για λόγους διαφάνειας, η διάθεση της επιχορήγησης των 50 εκατ. € που προβλέπει ο νόμος 3891/2010 ούτε η σχετική μεθοδολογία για την κατανομή των πόρων. Δεν τίθεται φυσικά θέμα περί ίσης μεταχείρισης πολιτών, αφού το σύνολο των δρομολογίων που αναστέλλονται αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες, τις οποίες αντιθέτως επιδοτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι.

6. Δεν γίνεται αναφορά στα Επιχειρησιακά Σχέδια για τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας και επιβολής υψηλών προστίμων για κατάργηση γραμμών οι οποίες πρόσφατα ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με πόρους της Ε.Ε. και δανεισμό του ΟΣΕ (συστατικό στοιχείο του συσσωρευμένου χρέους).

7. Αχρηστεύονται υποδομές για τις οποίες δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού προσφάτως για τον εκσυγχρονισμό τους. Ο νόμος προβλέπει μετά από ένα έτος αναστολής λειτουργίας, την εκποίηση ή προσάρτηση των εκτάσεων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες!!

8. Η όλη διαδικασία δεν αποπνέει κανενός είδους διαφάνεια, αφού δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε τα στοιχεία και οι ιδιότητες των μελετητών. Αμφισβητείται δε, η ύπαρξη ειδικού συγκοινωνιολόγου εκ του γεγονότος ότι ο σχεδιασμός δεν έχει συγκοινωνιακή λογική, ή γνώστη θεμάτων ευρωπαϊκού δικαίου σιδηροδρόμων. Το τελευταίο ειδικά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν αποδέχτηκαν τη δια του εν λόγω νόμου σκανδαλώδη παραχώρηση του τροχαίου υλικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γεγονός που είχε επισημανθεί στη Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από στελέχη του Οργανισμού.

9. Η όλη διαδικασία αποπνέει σκανδαλώδη μεθόδευση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

9.1. Στη γραμμή της Δυτικής Θεσσαλίας στην οποία απομένει η σύνδεση με ένα δρομολόγιο ημερησίως προς Αθήνα και ένα αντίστοιχα προς Θεσσαλονίκη, μετακινούνταν ετησίως άνω των 450.000 επιβατών

9.2. Στη γραμμή Έδεσσας – Φλώρινας μετακινούνταν ετησίως άνω των 130.000 επιβατών και η διατήρησής σύμφωνα με μελέτη που έχει στη διάθεσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαιτούσε επιχορήγηση της τάξεως του 1,2 εκατ. € ετησίως που αποτελεί μόλις το 2% του συνολικού ποσού επιχορήγησης.

9.3. Τα δρομολόγια Πελοποννήσου μπορούσαν να διατηρηθούν με επιχορήγηση της τάξεως των 4 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 8% της συνολικής επιχορήγησης.

9.4. Συνολικά ένα ποσοστό εκτιμούμενο της τάξεως του 15% το μέγιστο, αρκούσε να διατεθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του περιφερειακού δικτύου.

9.5. Αντίθετα, παραμένουν εν λειτουργία περισσότερο ζημιογόνες υπηρεσίες, π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Προαστιακός Αθήνας (Κιάτο- Αεροδρόμιο – Πειραιάς), που σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις και απουσία δημοσιευμένων αναλύσεων, απαιτούν σχεδόν το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης των 50 εκατ. €.



Τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από ανασχεδιασμό παραγωγικών διαδικασιών με αλλαγές κυκλοφοριακών διατάξεων, μειωμένη επάνδρωση αμαξοστοιχιών, αυτοματοποίηση λειτουργιών, που δεν προτείνονται στα Ε.Σ. ούτε φυσικά όλα αυτά τα χρόνια, που συκοφαντήθηκε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ως μέσο, υπήρξε η βούληση να εξορθολογιστούν.



10. Στα επιχειρησιακά Σχέδια ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχουν συνυπολογιστεί εξωτερικά κόστη (ωφέλειες) για τις οποίες επιχορηγούνται παγκοσμίως οι σιδηρόδρομοι λόγω της συμβολής τους στην ασφαλέστερη έναντι των άλλων χερσαίων μέσων μετακίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος και το χρονικό πλεονέκτημα της μετακίνησης των πολιτών, ειδικά σε τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα η μεθοδευόμενη εξυγίανση, ιστορικά έχει επαναληφθεί με παταγώδη αποτυχία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους πριν από μισό αιώνα περίπου, με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους τους εμπνευστές της, που κατηγορήθηκαν ευθέως μετά την αποτυχία της για σκανδαλώδη προώθηση των οδικών Lobbies.

11. Έχουν εξαγγελθεί αυξήσεις εισιτηρίων που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν αυτές των ανταγωνιστικών μέσων και στην περίπτωση που συμβεί, θα πρόκειται σε συνδυασμό με την αναστολή υπηρεσιών, για σκανδαλώδη εύνοια υπέρ των οδικών ανταγωνιστών.



Ζητείται:

1. Να διενεργηθεί έρευνα για το αξιόποινο των αποφάσεων που υποβαθμίζουν μεθοδευμένα το σιδηρόδρομο τα τελευταία πέντε έτη, ως μέσο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον στις περιοχές που οι υπηρεσίες αναστέλλονται ή υποβαθμίζονται ώστε στη συνέχεια ελλείψει ενδιαφέροντος να ανασταλούν ολοκληρωτικά. Συγκεκριμένα:



1.1. Να εξιχνιαστεί αν η συνεχής περιστολή σιδηροδρομικών υπηρεσιών είναι ο μοναδικός τρόπος εξυγίανσης ενός μέσου που σε όλη την Ευρωπαική επικράτεια πρωτοστατεί στις χερσαίες μεταφορές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ενώ σταδιακά καθίσταται δημοφιλές, υπονομεύεται με ενέργειες όπως οι προαναφερθείσες.

.

1.2. Να αποδοθεί απολογισμός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που διαχειρίζεται τις επιβατικές μεταφορές του σιδηροδρόμου, σχετικά με τον τρόπο κατανομής της επιχορήγησης των 50 εκ. € που θα λάβει για το έτος 2011. Ποιά συγκεκριμένα δρομολόγια αποφασίστηκε να επιδοτηθούν.



1.3. Ζητάμε να κατατεθούν τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας, αναλυτικά ανά δρομολόγιο και περίοδο εξέτασης και σε σύγκριση με άλλες υπηρεσίες που διατηρούνται στην επικράτεια, βάσει των οποίων τα δρομολόγια που αναστέλλονται θεωρήθηκαν ζημιογόνα (εσωτερκό – εξωτερικό κόστος). Σημειώνεται και πάλι ότι, δρομολόγια άλλων περιοχών (π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη, προαστιακός Αθήνας) εμφανίζουν μεγαλύτερες ζημιές.



2. Εφόσον η έρευνα αναδείξει αξιόποινες πράξεις να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα που έλαβαν ή συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων που πλήττουν το συμφέρον της Εταιρείας και του Ελληνικού λαού.



3. Σε μια εποχή που αυξάνονται τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, σε συνδυασμό με το δύσμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο και τις καιρικές συνθήκες των περιοχών μας, να παρουσιαστεί οικονομοτεχική μελέτη της εταιρείας, κατά την οποία έλαβε υπόψη της τα εξωτερικά αυτά οφέλη του σιδηροδρόμου στο σχεδιασμό του έργου της και στη λήψη των όποιων αποφάσεων της, που είναι κρίσιμες για τον τόπο μας και το γενικό συμφέρον της χώρας. Ειδικά εν μέσω μιας περιόδου, που οι ασφαλείς μαζικές μεταφορές, γίνονται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη.







- Άρθρο της Amnizia. Τα πνευματικά δικαιώματα διατηρούνται -