Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μέρες σιδηροδρόμου «Σταθμοί ζωής …αγάπης προορισμοί»



Αλεξανδρούπολη

«Μέρες σιδηροδρόμου» καλείται το αφιέρωμα με τον ωραίο τίτλο «Σταθμοί ζωής …αγάπης προορισμοί», που προετοίμασαν και παρουσιάζουν στην Αλεξανδρούπολη από την Τρίτη 10 Μαΐου ως την Κυριακή 15 Μαΐου, μαθητές, εκπαιδευτικοί, φίλοι του σιδηροδρόμου και της παράδοσης, καλλιτέχνες και εθελοντές.

Την ιδέα, την επιμέλεια και το συντονισμό του αφιερώματος έχει η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νομού Έβρου, Φωτεινή Τοζακίδου, κόρη και εγγονή σιδηροδρομικού, η οποία εργάστηκε πάνω από ένα χρόνο για το σκοπό αυτό.

Το αφιέρωμα στο σιδηρόδρομο περιλαμβάνει έκθεση, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ και λογοτεχνικό αναλόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ για τον παλιό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τίτλο «Οι ράγες της ιστορίας», του 3ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περσινό φεστιβάλ μαθητικών ντοκιμαντέρ της Χαλκιδικής.

Επιπλέον, θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ του συλλόγου φίλων του Σιδηροδρόμου Αθήνας και ένα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, ενώ στο λογοτεχνικό αναλόγιο θα διαβαστούν κείμενα, με αναφορές στο τρένο, του Αλεξανδρουπολίτη Γιάννη Ξανθούλη και του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Το αφιέρωμα διοργανώνουν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Έβρου, δια του γραφείου πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων, ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.



Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:



Τρίτη 10 Μαΐου 2011, ώρα:19:00

Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Εγκαίνια έκθεσης βιβλίου, φωτογραφίας, έργων τέχνης και σιδηροδρομικών αντικειμένων. Διάρκεια έκθεσης: 10 έως 15 Μαΐου 2011. Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 19.00 - 21.00. Της ψυχής το ταξίδι... ιστορικές διαδρομές με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Παρεμβάσεις από εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Αθήνας, Σπύρο Νικολόπουλο, Αντώνη Φιλιππουπολίτη, Σπύρο Φασούλα και την υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Έβρου, Φωτεινή Τοζακίδου. Προβολή ντοκιμαντέρ: Σιδηρόδρομος, Σταυροδρόμι Τεχνολογίας & Πολιτισμού (Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου). Αναμνήσεις - Σκέψεις – Προβληματισμοί.



Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, ώρα: 20:30
Παλιός σταθμός Αλεξανδρούπολης “Γαλλικός”, προβολή ντοκιμαντέρ: 1. Οι Ράγες της ιστορίας... Ο παλιός σταθμός της Αλεξανδρούπολη (3ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης Δόμνα Βισβίζη) 2. Το τραμ (Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου) μουσικά ταξίδια με το 5ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Τα τραίνα που Φύγαν... Μουσική Επιμέλεια: Στέλιος Βραχιόλογλου.



Πέμπτη 12 Μαΐου 2011, ώρα: 20:00
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Λογοτεχνικό Αναλόγιο, προβολή ντοκιμαντέρ: Αλεξανδρούπολη, Φως στην Ιστορία (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης) Οδοντωτός, το Τραινάκι του Βουραϊκού (Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου