Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3 Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 19/03/2011 η πορεία στην Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση του σιδηρόδρομου και των κοινωνικών αγαθών γενικότερα. Με την συμμετοχή τους, περίπου 500 πολίτες από Έδεσσα, Φλώρινα, Άρνισσα, Νάουσα, Κοζάνη, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Βέροια, Αλεξάνδρεια και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρήθηκαν για την σιδηροδρομική απομόνωση που επιβάλλεται Φλώρινα, Άρνισσα και Κοζάνη, για την διακοπή και περικοπή των δρομολογίων σε άλλες περιοχές και γενικότερα για την απερίσκεπτη, κοινωνικά ανεύθυνη και μηδενιστική στοχοποίηση, την απαξίωση και τελικά την υποβάθμιση του σιδηροδρόμου σε όλη τη χώρα. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τον διπλασιασμό των εισιτηρίων τόσο στα τραίνα όσο και στις αστικές συγκοινωνίες, και απαίτησαν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του σιδηροδρόμου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, του οδικού δικτύου μέσω της κατάργησης των διοδίων, της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας, του νερού και των κοινωνικών αγαθών εν γένει. Η πορεία ήταν νεανική, ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη με πολύ παλμό και ενθουσιασμό, με συνεχόμενα συνθήματα και πολλά πανό από τις συλλογικότητες και τους πολίτες που συμμετείχαν. Ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης  και τερμάτισε στο κέντρο της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα της κινητοποίησης ήταν: προσυγκέντρωση στην πλατεία Τημενιδών στην Έδεσσα στις 10:00 το πρωί όπου συγκεντρώθηκαν πολίτες από Έδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Κοζάνη και Σκύδρα οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία (περίπου 100 άτομα) από το κέντρο της πόλης μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου επιβιβάστηκαν στο τρένο στις 11:30 και πραγματοποίησαν σιδηροδρομική πορεία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, στις στάσεις του τρένου στους σταθμούς Νάουσα, Βέροια, Πλατύ επιβιβάστηκαν κάτοικοι της Νάουσας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. 
Στο σταθμό της Θεσσαλονίκης τους υποδέχτηκαν πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και της Άρνισσας, καθώς και εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Στον χώρο του σταθμού, όπου είχε στηθεί μικροφωνική, απαγγέλθηκαν χαιρετισμοί και έγιναν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία που, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα με παλμό και ενθουσιασμό, πορεύτηκε μέχρι το κέντρο της πόλης. Μετά το πέρας της πορείας, αρκετός κόσμος από την πορεία συνενώθηκε με το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε την πορεία. Επίσης ακολούθησαν δράσεις με καταλήψεις αστικών λεωφορείων από τους ''Επιβάτες Θεσσαλονίκης'', απαιτώντας να πάρει πίσω τις αυξήσεις των εισιτηρίων ο ΟΑΣΘ και έγιναν μετακινήσεις χωρίς ακύρωση εισιτηρίων. Τέλος, μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών για το σιδηροδρομικό δίκτυο ν. Πέλλας, της Κίνησης φίλων του τραίνου Φλώρινας και της Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την κοινωνική υπεράσπιση του σιδηροδρόμου συναντηθήκαμε στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία «Μικρόπολις» όπου ήπιαμε καφέ και σε χαλαρή ατμόσφαιρα συζητήσαμε εκτενέστερα το ζήτημα του σιδηροδρόμου και των επόμενων γύρω από αυτό κινητοποιήσεων.

Φωτογραφίες:














Στην κινητοποίηση τους Σαββάτου 19/3/2011 συνυπέγραψαν, κάλεσαν και συμμετείχαν οι εξής συλλογικότητες:

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ)
- ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΡΕΝΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
- ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
- ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΕΔΕΣΣΑΣ)
- ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
- Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜ.
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ"
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΒΕΡΟΙΑΣ
- ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
- ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΑΚΡΙΒΕΙΑ STOP ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΡΩΤΟΒ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
- HASTA LA VICTORIA SIEMPRE
- ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
- ΚΕΕΡΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
- ΚΕΕΡΦΑ ΠΕΛΛΑΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)
- ΚΕΕΡΦΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ(ΚΙΝ.ΕΝΩΜ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου