Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την περικοπή των δρομολογίων Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

Η πρωτοβουλία κίνησης Φίλων του Τρένου της Φλώρινας έχει δραστηριοποιηθεί πολύ επιταχυμένα τις τελευταίες μέρες αντιδρώντας στην αναστολή των δρομολογίων που συνδέουν την ακριτική πόλη με την Θεσσαλονίκη. Με την συμπαράσταση φορέων όπως το Εργατικό Κέντρο της πόλης προχώρησαν σε διαδηλώσεις, σε αποκλεισμό της ΔΟΥ Φλώρινας για μερικές ώρες και σε επίσκεψη-κατάληψη στην ΕΡΤ Φλώρινας. Ταυτόχρονα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές που ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ακολούθησε συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων πολιτών στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας με πανό δημιουργίες των φοιτητών της σχολής καλών τεχνών, ενώ τα μικρά παιδιά ζωγράφιζαν πικέτες και αφίσσες.

Αναδημοσίευση από TVXS:


Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε και το δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ, μίλησαν ο εκπρόσωπος της Κίνησης Φίλων του Τρένου Φλώρινας Μιχάλης Πετράκος και ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπίρος. Χαιρετισμό απεύθυνε και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Ο Μιχάλης Πετράκος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία οι Φλωρινιώτες διεκδικούν το δικαίωμά τους στις βιώσιμες μεταφορές, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκές ένα «μικρό» τρένο με 2 δρομολόγια την ημέρα, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι η απαξίωση και τελικά η οριστική του κατάργηση. Κατέληξε αναλύοντας το σύνολο των αιτημάτων της Κίνησης για την βιώσιμη ανάπτυξη στο τομέα των μεταφορών και την ανάδειξη της Φλώρινας σε σιδηροδρομικό κόμβο με την βελτίωση της υπάρχουσας γραμμής, τη σύνδεση με την Αθήνα, συνδυασμένες μεταφορές για τις τουριστικές περιοχές της Φλώρινας (Πρέσπες, Πισοδέρι. Νυμφαίο), και διεθνή δρομολόγια προς Μοναστήρι και Πόγραδετς.
Ο Στέφανος Μπίρος τόνισε τον πρωταρχικό στόχο της επαναφοράς δρομολογίων του τρένου στον Ακριτικό Νομό, αναφέρθηκε στην ιστορική και συναισθηματική σχέση του κάθε Φλωρινιώτη με το τρένο και σημείωσε ότι το τρένο είναι το μόνο δημόσιο μέσο μεταφοράς με πρόσβαση στην Περιοχή. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του προέδρου της ΤΡΕΝΟΣΕ που απαιτεί η γραμμή να είναι κερδοφόρα για να λειτουργήσει και ζήτησε αξιολόγηση και ένταξη στις άγονες γραμμές με ισότιμους όρους. Επίσης αναφέρθηκε στο δικαίωμα της Φλώρινας στην πρόοδο και την ανάπτυξη τονιζοντας ότι δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της υπόλοιπης Ελλάδας. Σημείωσε τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών της πόλης που μετακινούνται κυρίως με τρένο και κατέληξε « το τρένο είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Η Φλώρινα αποφάσισε: Θέλουμε εκσυγχρονισμό των τρένων και όχι την κατάργησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου